Scurt istoric

Istorie Decembrie 7, 2014

Parohia cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din satul Breazu, comuna Rediu, judeţul Iaşi, Protopopiatul Iaşi 1, a fost înfiinţată în anul 1994.

În acel an, un grup de veterani de război din sat, împreună cu alţi vârstnici, a înaintat Arhiepiscopiei Iaşilor o cerere în care îşi exprimau dorinţa de a avea o parohie şi un lăcaş de cult în localitatea lor. Motivele prezentate la acea vreme au fost distanţa destul de mare faţă de biserica de la Rediu, unde mergeau credincioşii de la Breazu, dar mai ales nevoia de a avea în permanenţă un preot în sat. Cererea credincioşilor din Breazu a fost primită şi analizată la Centrul Eparhial Iaşi, iar în scurt timp, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a dat binecuvântarea pentru înfiinţarea parohiei din satul Breazu.

În 1994, s-a pus piatra de temelie a lăcaşului de cult de la Breazu. În 1996, preotul paroh de la Rediu şi suplinitor în parohia nou-înfiinţată de la Breazu, părintele Ştefan Tulan, a iniţiat lucrările de construcţie a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din Breazu. În câţiva ani, cu ajutorul enoriaşilor, biserica de la Breazu a fost ridicată, astfel încât, în 2001, s-a putut oficia prima slujbă. Sătenii povestesc cu nostalgie despre acea zi unică pentru satul lor, în care bucuria de a avea o biserică în care se slujeşte nu a fost ştirbită de pereţii încă nefinisaţi, de schelele din biserică ori de lipsa obiectelor de cult.

Primul preot paroh de la Breazu a fost părintele Mirel Miron, care a slujit aici în perioada 2002-2004. Părintele Miron a continuat lucrările de finisaj interior şi de amenajare a lăcaşului de cult. Din aprilie 2005, după o scurtă perioadă de suplinire a preotului Marian Petrovici, la Breazu a fost numit părintele Gabriel Coroamă, actualul preot paroh.

O dată cu venirea părintelui Gabriel Coroamă au fost achiziționate noi obiecte de cult. Pe lângă obiectele de cult, au fost cumpărate şi alte lucruri care să împodobească frumoasa biserică de la Breazu. Astfel, s-au cumpărat icoane împărăteşti, catapeteasmă, mobilier, policandre, tronuri arhiereşti şi s-a amenajat un spaţiu pentru aprins lumânări.

Lucrările administrative de la parohia Breazu nu s-au limitat doar la biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din această localitate. Curtea bisericii a fost și ea amenajată. Au fost aduse 30 de maşini cu pământ pentru a nivela solul.  Pe lângă nivelarea solului, s-a amenajat aici o clopotniţă şi s-a cumpărat un clopot de 200 de kg.

Din 2001, pe un teren situat în spatele bisericii, cumpărat de parohie, funcţionează cimitirul satului.